Çift terapisi, evli olan ya da olmayan çiftlerin aralarında yaşadıkları sorunların çözümünü hedefleyen bir terapi modeliyken bunu uygulayan uzman , uzman psikolog olarak bilinir. Çiftlerin terapi alması için evlilik zorunluluğu bulunmaz.

Çift terapisinde evli olan veya olmayan çiftlerin ilişkilerinde yaşadıkları iletişimsizlik, güvensizlik, yaşanılan çatışmalar vb. konular ele alınır.

İlişki içerisinde başa çıkmakta zorlanılan problemler, aldatma sonrası ilişkiyi onarım süreci, ilişkilerini güçlendirmek ve boşanma sürecinde işbirliği kurma konuları üzerinde de çalışılır.

 

Çift Terapisinin Amaçları Nelerdir?

Çift terapisinde çiftlerin iletişimlerini güçlendirmeleri odak alınır. Terapist eşliğinde çiftlerin iletişim yollarını güçlendirmesi, çiftin motivasyonlarını harekete geçirmek, çiftlerin birbirlerini doğru anlaması, sorun yaratan tutumların değiştirilmesi ve problem yaşadıkları konulara çözüm üretebilmesi amaçlanmaktadır.

Çift Terapisine Neden Başvurulur?

Çift terapisine başvurmak için sorunlu bir evlilik yaşanması gerekmez.

İlişkide sürekli tatminsizlik, hayal kırıklığı, şiddetli kavgalar, tükenmişlik hissi, iletişimsizlik, çiftlerin birbirinden tamamen kopukluğu, çözümlenemeyen tartışmalar, cinsellik ve canlılığın azalması gibi problemler yaşayan çiftler çift terapisine başvurur.

Evlilik öncesi çiftlerin birbirine uygunluğu ve ilişkide yaşadıkları sorunları, gelecekteki evlilik hakkında oluşan kaygıları için çift terapisine başvurulur.

 

Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 12-24 seans olarak yapılır. Çift psikoloğu çift terapisinde 60-90 dakikalık seanslar gerçekleştirir. İlk seansta çiftler seansa birlikte alınır.

Eşiniz Çift Psikoloğu Konusunda İsteksizse Ne Yapmalısınız?

Çift terapisine gelmeyi eşiniz reddediyorsa, öncelikle onu anlamaya çalışıp zorlamamanız gerekir. Kısa bir dönem sonra bu fikrinizi eşinizle tekrar paylaşmanız doğru olacaktır.

Bir çift psikoloğuna gitme fikri kavga esnasında söylediğinde olumsuz etki yaratarak reddedilmesine neden olur. Terapiye gitme isteği uygun bir ortamda, çiftler sakinken ve en önemlisi karşı tarafı eleştirip suçlamadan söylenirse daha olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Eşlerden birisi terapi almaya ikna edilemiyorsa bu durumda isteyen kişi terapiye başlayabilir. Terapiye başlayan kişi bu süreçte ilişkideki rolünü görebilir, eşine nasıl yaklaşması gerektiği ve ilişkiyi nasıl geliştirebileceği konusunda bilgi edinir.