İlişki Danışmanlığı / Çift Terapisi / Aile Terapisi
Çiftlerin ilişkilerinde çeşitli sebeplerle yaşadıkları problem ve çatışmaları ele alan bir terapi şeklidir.
İlişki terapisi yakın ve mahrem ilişki yaşayan her türden çift için mümkündür, evli, sevgili, nişanlı, homoseksüel veya heteroseksüel çiftler ilişki terapisine başvurabilirler.
Kimi çiftler ilişkilerindeki bir kriz sonrası başvururken kimileri ilişkilerini güçlendirmek ve birbirlerini daha iyi tanımak için de başvurabilirler.
Evlilik öncesi danışmanlık bu kategoriye girer. Çiftler terapide sağlıklı bir ilişki için birbirlerine ne kadar uygun olduklarını ve evliliğe hazır olup olmadıklarını farkedebilirler.
Genel olarak çiftlerin anlaşmazlık yaşadıkları sorunlar iletişim zorlukları, cinsel problemler, çocuk sebebiyle yaşanan uyuşmazlıklar, öfke problemleri veya aldatılma ile ilişkili olmaktadır.
İlişki Danışmanlığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Partnerim Terapiyi Kabul Etmiyor, Ne Yapabilirim?
Birlikte olduğunuz kişiyle ortak karar vermeniz en sağlıklısı olmakla birlikte, her zaman bu ideal durum sözkonusu olmaz, eşiniz terapiye gelmeyi farklı sebeplerden istemeyebilir. Eğer eşler ilişkilerindeki problemi görüp düzeltmek için bir adım atarak çift terapisine başvurmuşlarsa terapi süreci daha hızlı ve olumlu ilerler.
Sadece bir tarafın geldiği terapilerin işe yaramadığı düşünülmemelidir. Birçok durumda ilişki içerisinde olan kişilerden biri değiştiğinde diğeri de ona uygun şekilde değişmek durumunda kalır. Bunu hayatın doğal kanunu olarak görmek mümkün. Tıpkı saatin içerisindeki dişliler gibi bir taraf değiştiğinde diğer tarafta da bir şekilde değişim görülür.
Eğer tek başınıza ilişki sorunları için başvurmayı düşünüyorsanız öncelikle durumun ne olduğuna odaklanılır, sonrasında problem çözümüne dair planlar ele alınır.
Çoğu zaman mantığı doğru anlatıldığında ve en zorlu partnerler bile terapiye ikna olabilmektedir.
Hangi Durumlarda Terapiye Başvurmamız Gerekiyor?
Çiftler arasında dile getirilmese bile bir sorun varsa, iletişim kopukluğu ya da çatışmalar yaşıyorlarsa, varolan problem karşısında çözüm yolları üretmekte zorlanıyorlarsa ve bu sorunlar uzun zamandır ya da şiddetli şekilde devam ediyorsa çift terapisine başvurulması faydalı olacaktır.
Bunun yanısıra evlenme niyetinde olan ancak sağlıklı bir temel atmak için birbirlerine uygun olduklarına dair endişeleri olan çiftler de ilişki terapisinden yarar görebilirler.
İlişki Terapisinde Ne Yapılır?
İlk olarak problemin ne olduğu tespit edildikten sonra, çiftlerin birbirleri ile rahat bir iletişim kurabilmeleri sağlanarak yaşadıkları sorunlara ilişkin problem çözme becerileri geliştirilerek ilişkideki sorunlarını çözmelerine yardımcı olunur.
Bununla birlikte ilişki terapisi her zaman ilişkinin kurtulmasıyla sonuçlanmaz. Bazen terapi sürecinde çiftler birbirlerine düzelmeyecek şekilde uyuşmazlık yaşadıklarını farkeder ve mümkün olan en az ızdıraplı haliyle ayrılmak için destek alabilirler. Bu durumda terapi de boşanma danışmanlığına dönecektir.